Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul
Anasayfa Özgeçmiş Yayınlar Kongre ve Kurslar Basında İletişim ve Randevu İletişim ve Randevu

Düşük Yağ İçerikli Diyetler Zayıflatmıyor
Amerika Birleşik Devletlerinde bugüne dek yapılan en büyük diyet çalışması düşük yağ içerikli diyetin etkisiz olduğunu gösterdi. Amerikan Sağlık Bakanlığınca desteklenen  Women’s Health Initiative (Kadın Sağlığı İnsiyatifi) Çalışmasında yaşları 50-79 arasında olan 49000 kadının yarısına diyet yapmaları yarısına ise herhangi bir diyete bağlı kalmamaları önerildi. Diyet yapanlara her gün gazetelerde yazıldığı gibi kırmızı et, kızartma, sosis, tereyağ gibi her çeşit yağlı gıdayı kesmeleri, bol sebze, bol meyve yemeleri, baklagil tüketmeleri söylendi. Diyetisyenler hastalara yardımcı olmak için diyet yapanları ilk yıl her üç haftada bir daha sonra her üç ayda bir gördü. 8 yıl süren bu düşük yağlı diyet sonucunda diyet yapanlar ile yapmayanların kalp krizi, bypass ameliyatı, felç geçirme oranları tamamen aynı idi. Üstüne üstlük önceden zannedildiğinin aksine düşük yağ içerikli diyet yapılması meme kanseri ve kalın barsak kanseri için koruyucu değildi. Diyet yapanlar diyetin ilk aylarında gayet iyi kilo vermelerine rağmen, diyetin üçüncü yılında sadece 1 kilo verebilmişler, hiç diyet yapmayanlar ise bu sürede 0,6 kilo almışlar idi. Et, salam, tereyağ vs gibi yağlı yiyeceklerin yenilmemesinin 3 yıl sonunda kötü kolesterolu (LDL) 10 puan düşürdüğü görüldü. En hafif kolesterol ilacı bu dönemde kötü kolesterolu 30 puan, en kuvvetli kolesterol ilacı  kötü kolesterol LDL’yi 120 puan düşürebilir. The New York Times Gazetesinin 8 Şubat 2006 tarihindeki haberine göre bu araştırmanın (kanların alınması, laboratuar tetkikleri, personelin ücretleri vs) maliyeti 415 milyon dolar tuttu. Bu yüzden the New York Times bu araştırmayı diyet araştırmalarının Rolls-Royce’u olarak nitelendiriyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Can bu en kapsamlı diyet araştırmasının sonuçlarının şaşırtıcı olduğunu ancak gerçekleri yansıttığını söyledi. Araştırmanın sadece menopoza girmiş olan kadınlarda yapılması, çalışmada hastalara verilen diyette tuz tüketiminin sınırlanmaması, kırmızı et yasaklanırken, zeytinyağına ağırlık verilmemesi bu çalışmanın birkaç zayıf noktasını oluşturuyor. Ancak çalışmanın verdiği mesaj oldukça net: “Dengeli beslenin, kırmızı eti ve yağı kesip, sebze, meyvayı arttırın” tavsiyesi ne kilo vermede bir işe yaramıyor ve sağlıklı kadınları kalp hastalığından korumuyor. Bu tavsiyeler sağlıklı kadınlar için gerekli, bu araştırmayı okuyan kalp hastalarının diyetlerini terk etmemeleri önemle gerekiyor. Araştırmanın sonuçları oldukça bilimsel. Bilim aslında karmaşık ve erişilmez değildir. Örneğin kullandığınız cep telefonu bilimin direk günlük hayatınıza yansımasıdır. 1980’li yıllarda cep telefonu yoktu. 1990’lı yıllarda bilim adamları cep telefonunu icat etti ve şimdi cep telefonları her yerde. Bol sebze meyva yiyip, yağ ve kırmızı eti kestiğiniz halde zayıflayamıyor veya verdiğiniz kiloları koruyamıyorsanız bu bilimsel çalışma yaptığınız düşük yağ içerikli diyet ile bunu başarma şansınızın olmadığını gösteriyor. Prof. Dr. Selçuk Can dengeli beslenme diyeti ile hiç diyet yapmayanlar arasında uzun vadede kilo, kolesterol ve kalp hastalığı açısından önemli fark olmadığının görüldüğünü bu yüzden dengeli beslenme lafının tarihe karışacağını ileri sürdü. “Ben gerek üniversitede gerek muayenehanemde bazı medyatik diyet uzmanları tarafından dengesiz diyet olduğu ileri sürülen düşük karbonhidratlı diyeti kalp, tansiyon ve kolesterol sorunu olamayan obezite hastalarına uyguluyorum ve herhangi bir yan etkisini görmedim. Klasik olarak Türkiye’deki hemen hemen her obezite hastasına verilen düşük yağ içerikli diyetin başarısız çıkması bazı uzmanlar tarafından tuu-kaka denilen ve çok zararlı bulunan Atkins veya Southbeach Diyetlerini ön plana çıkaracaktır. Bu diyetler tarafımızdan Türk gıda gamına adapte edilip uygulanmaktadır.”

Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bu kapsamlı diyet araştırması tıp doktorları yönetiminde yapılmıştır. O yüzden zayıflamak isyetenlerin öncelikle bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanına danışıp, gerekli testleri yaptırması ve uygun diyet stratejisini belirlemesi gerekir.

 
 
Muayenehane: Sezai Selek Sok. Tayman Apt
No: 16 Daire: 7 Nişantaşı Şişli 34365 İstanbul Tel: 212 - 296 46 11

Tasarım - Forum