Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul Tiroid, Guatr, Obezite, kıllanma, Hormon, Osteoporoz, Hipoglisemi, Düşük Şeker, Hipofiz Hastalıkları, terleme, Erken Ergenlik, Gut, Boy Kısalığı,hormon tedavisi, Diyabet, Şeker, Hastalığı, Selçuk Can, Nişantaşı, İstanbul
Anasayfa Özgeçmiş Yayınlar Kongre ve Kurslar Basında İletişim ve Randevu İletişim ve Randevu


Gebelik ve troid:

Anne karnındaki bebekte tiroid bezi gebeliğin 10-12. haftasında gelişmeye başlar ve 18-20inci haftasında faaliyete geçer. Anne karnındaki bebek ilk 5 ayda tiroid hormonlarını anneden alır. Hamileliğin altıncı aydan itibaren bebeğin kendi tiroid bezi çalışmaya başlar. Bu yüzden annenin tiroidi sağlıklı olsun ki bebekte bir problem çıkmasın diye düşünmek lazımdır.

Hamilelikte tiroid testlerinin yorumlanması değişmektedir. Bunun iki önemli nedeni vardır. Hamilelerde TBG dediğimiz, İngilizcesi thyroxine binding globulin dediğimiz tiroid hormonlarını bağlayan protein düzeyinde artış olur. Bu yüzden gebelerde kanda ölçülen total T4 ve total T3 düzeyleri artmıştır. Ancak serbest T4 ve serbest T3 düzeyleri artmaz. İkinci önemli değişiklik hCG, İngilizcesi human chorionic gonadotropin hormonunun yaptığı etkidir. Hamilelikte hCG düzeyi artar. Zaten hamilelik testinde hCG düzeyi ölçülür. İdrarda hCG değeri yüksekse gebelik pozitiftir. Hamilelik hormonu hCG’nin yaptığı bir etki de tiroid bezini uyarmaktır. Böylece serbest T4 ve serbest T3 hafif artar, TSH düzeyi düşer. Ancak bu değişiklikler herhangi bir tiroid hastalığını ifade etmezler.  

Hamile iseniz ve tiroid hormonlarınızı ölçtürdüyseniz akılda tutmanız gereken bir nokta da hamilelikte referans değer dediğimiz normal değerlerin farklı olmasıdır. Uptodate adlı web-tabanlı tıbbi kaynaktan aldığımız verilere göre gebelikte normal TSH düzeyleri aşağıdaki gibidir: 

Hamileliğin ilk üç ayındaki normal TSH düzeyleri: 0,1 -2,5 arası

Hamileliğin üçüncü ve altıncı ayı arasındaki normal TSH düzeyleri: 0,2 -3,0 arası

Hamileliğin altıncı ve dokuzuncu ayı arasındaki normal TSH düzeyleri: 0,3 -3,0 arası 

Doktorunuz tiroid testlerini yorumlarken bu püf noktalarını dikkate alacaktır. Hamilelikte diğer önemli bir nokta da iyot gereksinmesidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hamile veya emziren bir kadın günde 250 mikrogram iyot almalıdır. Bu miktarı iyottan zengin besinler, balık ve deniz ürünlerini tüketerek veya reçete edilen vitamin ilaçlardan içerek alabilirsiniz. 

Hamilelikte tiroid bezinin hızlı çalışması:

Gebelikte Hipertiroidi: 

Hamilelikte tiroid bezinin hızlı çalışmasına hipertiroidi adı verilir. Bu durum kişide titreme, terleme, çarpıntı, sinirlilik, sıcak basması, ciltte kaşıntı, gözlerin fazla açılması, kilo alamama ve hatta kilo kaybı gibi belirtilere neden olur. Bulantı ve kusma hastayı belirgin bir şekilde rahatsız eder. Kan testlerinde serbest T4 ve serbest T3 yüksek, TSH düzeyi düşüktür. Hamilelikte tiroidi hızlı çalıştıran baş sebep halk arasında iç guatr olarak bilinen Basedow-Graves Hastalığı, kısa adı ile Graves Hastalığıdır. İkinci en sık sebep hCG hormonunun fazlalığına bağlı tiroid bezinin hızlı çalışmasıdır. Özellikle ikiz gebelikte hCG düzeyi fazladır. 

Hamilelikte hipertiroidi düşük, erken doğum, prematürite, düşük doğum ağırlığı (bebekte), ölü doğum, preeklampsi denilen hamilelik hipertansiyonuna ve annede kalp yetmezliğine neden olabilir. Tedavide Propisil adlı ilaç tercih edilir. Türkiye’deki piyasa ismi Thyramazol olan ilaç bebekte çeşitli doğumsal anomalilere neden olabileceğinden gebelikte kullanılmamalıdır. Nadiren gebelikte guatr ameliyatı gerekebilir. Ancak ameliyatın doğumdan sonra yapılması daha doğru olur.  

Gebelikte tiroidin yavaş çalışması ile ilgili bilgilendirme yazısı için:

http://www.endokrinoloji.com/hamiletiroid.html

sayfasına tıklayınız. 

Yazan: Prof. Dr. Selçuk Can

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı

 
 
Muayenehane: Sezai Selek Sok. Tayman Apt
No: 16 Daire: 7 Nişantaşı Şişli 34365 İstanbul Tel: 212 - 296 46 11

Tasarım - Forum